homebrakmuskaraczenedecaduh i telo
Udruženje za očuvanje i razvoj porodice “Brak i porodica” je domaća nevladina organizacija osnovana 2006. godine čiji je cilj da pomogne u negovanju zdravog braka i dobrih porodičnih odnosa na temeljima hrišćanskog nasleđa.
Glavne teme seminara i savetovanja koje
Udruženje pruža su
produbljivanje
bračnog odnosa,
poboljšanje komunikacije, rešavanje konflikta,
pomoć u vaspitanju dece i sl.
   
vikend za secanje
kamp ocevi i sinovi
upomoc ja se zenim
bracno savetovanje
Program predbračne edukacije „Upomoć, ja se ženim!“
 
Program je nastao kao odgovor na prepoznatu potrebu mladih u Srbiji za bračnom edukacijom. Uz to, sve veći broj razvoda u našem društvu govori o neophodnosti prolaska kroz ovaj vid obuke. Program predstavlja praktičnu pomoć u pripremi za budući bračni život i počeo je da se primenjuje u maju 2009. godine. Uključuje niz aktivnosti usmerenih na pripremu budućih bračnih parova za kvalitetan i funkcionalan odnos i preventivno delovanje u vezi sa bračnim odnosom.

U okviru Udruženja „Brak i porodica“ bračnim savetovanjem bave se Nebojša (1969) i Gordana (1972) Savić iz Beograda, bračni edukatori, osnivači i direktori Udruženja “Brak i porodica”. Završili su porodičnu edukaciju i školu za pastoralnu brigu i savetovanje. Osmislili su i sprovode program predbračne edukacije "Upomoć, ja se ženim!" namenjen osobama koje se spremaju za brak. Poseduju višegodišnje iskustvo kao govornici na seminarima i konferencijamai televizijskim emisijama o braku i bračnim odnosima. Nebojša je sveštenik u Protestantskoj crkvi. Dvadeset tri godine su u srećnom braku i imaju troje dece.

Svrha predbračne edukacije
Budući bračni parovi često više vremena posvećuju planiraju samog čina venčanja nego braka i zajedničkog života. Svrha predbračne edukacije jeste da pruži jasniju sliku o braku – o svrsi braka, ulogama i odgovornostima u braku, kao i i da omogući budućem bračnom paru da bolje upozna međusobne sličnosti i razlike. Parovi se na ovaj način pripremaju za buduće životne promene ne bi li se izbegli problemi uobičajeni za prve godine bračnog života.

Kako izgleda predbračna edukacija?
Predbračna edukacija sprovodi se putem individualnog rada sa parom. Na prvom sastanku predbračne edukacije svaki par prolazi intervju koji ima za cilj procenu para, upoznavanje njihovih osobina, zajedničkog funkcionisanja, jačih strana i mogućih rizika njihove veze.
Tokom sastanaka obrađuju se naredne teme: komunikacija u braku, rešavanje sukoba, uloge muža i žene u braku, seksualna intimnost, Božiji plan za brak, finansije, razlike i očekivanja, odnos sa primarnim porodicama.

Zašto je potrebna predbračna edukacija?
U našem društvu ovakav vid savetovanja je novina. Međutim, velika zainteresovanost polaznika i njihova pozitivna iskustva govore u prilog opravdanosti ove vrste edukacije. Takođe, brak je umeće koje kao i svako drugo umeće treba savladati i usavršiti. Kada osoba želi da nauči da vozi auto sasvim je prirodno da u auto školi prođe potrebnu obuku. U suprotnom, mogla bi da izazove ozbiljne nesreće u saobraćaju, zbog čega niko ne dovodi u pitanje neophodnost ove obuke. Brak je mnogo ozbiljnija i važnija stvar od vožnje automobila a nerazumevanje suštine braka ostavlja duboke posledice. Zbog toga je veoma mudro proći odgovarajuću obuku da bi se olakšao put ka uspešnom braku.

Prednosti programa „ Upomoć, ja se ženim“!
- Odlična priprema za brak.
- Sticanje realnih očekivanja u vezi sa budućim zajedničkim životom.
- Upoznavanje praktičnih veština koje su potrebne za izgradnju i negovanje zdravog porodičnog odnosa.
- Prilika za prudubljivanje i jačanje međusobnog odnosa.
- Prilika za razgovor sa porodičnim edukatorima.
- Mnogi primeri koji se koriste potiču iz ličnih života edukatora.

Kako vam možemo pomoći?
Najbolje je da nas pozovete telefonom i zakažete predbračno savetovanje 063/700-00-52 ili 063/248-748.

Komentari:
Celokupan program bio nam je bio od velike koristi.U početku sam mislio da su to uobičajene stvari koje svako treba da prođe i koje svako zna, međutim, uopšte ali nije tako. Svaki sastanak je bio poseban na svoj način. Po mom mišljenju svako treba da prođe predbračno savetovanje jer u svakom smislu pomaže. Milan

Smatram da svako ko planira brak treba da čuje sve što smo mi čuli, pogotovo muškarci u našoj zemlji. Ja sam počela zrelije da razmišljam o Milanu i našem budućem braku. Milan ja i se sada još bolje razumemo. Preostaje nam da sve naučeno primenimo u zajedničkom životu. Ivana

Pre svega želimo da vam se zahvalimo što postojite :). Predbračno savetovanje je odlična stvar za sve parove koji žele da provedu ceo život zajedno. Savetovanje nas je podstaklo da više razgovaramo i da sagledamo brak iz više uglova. Bolje smo upoznali jedno drugo i saznali mnogo toga novog jedno o drugom. Spremniji smo za sve ono što nas čeka u zajedničkom životu i sigurni smo da ćemo uz Božiju pomoć pobediti sve prepreke koje se nađu na našem putu“. Barbara Milanović i Ivan Jovanović


 
 
 
postavite pitanje
web design by Zokara